Nytt år, nya knivar go’ vänner. Låt oss börja med en försenad nyårssmäll!

“Äntligen” är kanske något man kan utbrista om de flesta väntade knivsläpp. Men här är det särskilt aktuellt. I Spydercos fall går det förfarandet lite speciellt till eftersom de ofta presenterar nya modeller för ett antal fans på något de kallar “Amsterdam Meet”. Därefter kan de emellertid dröja både länge och väl innan det faktiskt går att få tag i de efterlängtade modellerna. Vanligen något år men i somliga fall har det dragit ut på tiden betydligt längre än så. Det hände till exempel med modellen Reinhold Rhino.

Så därför “äntligen här!” då Kapara plötsligt damp ned hos diverse återförsäljare, bland dem Knivshop, sent i december. Det var en av de modeller för 2018 jag kikat närmare på tillsammans med Brouwer och Amalgam. Brouwer är fortfarande intressant men lider aningen av Striderproportioner, det vill säga väldigt lite egg i relation till total knivlängd. Det gör å andra sidan inte Amalgam som är en rätt rejält stor kniv för övrigt.

Mest intressant för mig var dock den här kniven, Kapara. Den är designad av en australier vid namn Alistair Phillips. Passande nog är den döpt efter ett giftigt kreatur eftersom Australien har gott om sådana. I det här fallet är det en spindel som fått ge namn till customförlagan “Redback”. Ett annat namn på samma art är just Kapara. Att ha en giftig spindel som förlaga till en Spyderco känns helt rätt.

Kniven är intressant på så sätt att den har ett tämligen uttalat syfte vilket är att fungera väl som en liten allkniv i köket främst för frukt och grönt. På köpet råkade det bli en riktigt bra EDC-kniv. Ett lyckligt sammanträffande eller ett olycksfall i arbetet kan diskuteras men resultatet blev en kniv som skär oerhört bra. Lägg därtill goda material och utmärkt ergonomi. Nämnde jag att den är ultralätt för storleken?

Handtaget har fått massiva kolfibersidor vilket är något ovanligare för Spyderco som annars mest använder laminerade versioner. Stålet är S30V och låset ett compressionlock. Annars kan sägas om kniven att den håller sedvanlig hög Taichung-tillverkningsstandard och att jag verkligen ser fram emot att recensera den.

/ John

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *