X

Vi har knivarna för din svampplockning

SVAMPKNIVENS UTSEENDE

 

Svampkniven har ett unikt och välkänt utseende som skiljer sig från andra knivar. Det som kännetecknar en svampkniv är det böjda bladet och borsten som sitter på änden av handtaget. De flesta är fällbara men det finns även tillfällen där knivarna har ett fast blad. Det böjda bladet är utformat för att enkelt dela på svampen och skära av den från sin fot. Borsten på knivens ände består av en borste för att enkelt kunna skrapa och borsta bort jord, barr och annan smuts som fäst sig på svampen.

 

Alla svampknivar kommer i olika storlekar, former och utseenden precis som vi människor. Vissa har en annan böjning på bladet medan vissa har ett rakt blad. Borsten kan sitta både på handtagets ände men även på toppen av handtaget och även stråna kan vara av olika material. Det viktigaste är att du ska känna dig bekväm med din svampkniv och smidigt kunna fylla korgen för din kommande champinjonstuvning eller kantarellpaj.

SVAMPSÄSONG

 

Att veta när det är som mest optimalt att plocka svamp kan vara till hjälp, annars riskerar man att komma hem utan en enda svamp i korgen. Svampsäsongen brukar i generella drag dra igång vid midsommar och fortsätta till slutet av september. För att ha störst chans till att plocka fin svamp är det fördelaktigt att plocka när vädret är mulet. Svampar behöver nämligen växlande väder med både sol och regn för att skördas som bäst. En tumregel bland svampplockare är att ge sig ut i skogen cirka 10-14 dagar efter en ordentlig regnskur.

 

När du är ute och härjar i skogen efter svamp är det smidigast att ha med sig en korg att fylla. Är du på jakt efter flera olika svampar kan du ha flera korgar för att dem inte ska beblandas. Använd heller inte plastpåsar eller dylikt då svamparna är känsliga att ligga tätt inpå varandra vilket får bakterier att växa.

 

Det finns en mängd olika svampar men de som är mest vanliga att hitta och känna igen är karljohanssvamp, trattkantareller och kantareller som i folkmun brukar kallas för skogens guld tack vare sin gula färg. Avstå att plocka champinjoner om du inte är påläst och kunnig på vad som urskiljer den. Den är nämligen väldigt enkelt att blanda ihop den med andra liknande som är giftiga. Avstå därför champinjonstuvningen ifall du inte är säker, och gå på det något mer säkra kortet, kantarellpaj.

MJÖL – RECEPTET TILL EN REN SVAMP

 

Att rensa och rengöra svamp kan ibland vara klurigt, speciellt om man inte gjort det tidigare. Dock är det väldigt enkelt. Allt du behöver är mjöl och vatten… och självklart svamp också. Här finns en enkel guide att följa för att få svampen ren.

 

1. Skrapa bort och rensa den värsta och mest synliga smutsen från svampen.

2. Fyll ett diskoho med vatten och ungefär en deciliter vetemjöl. Är du eller någon glutenintolerant, kan du ha i potatismjöl istället då det kan kvarstå spår av mjöl efter processens slut.

3. Lägg svampen i vatten- och mjölblandningen så allt täcks och låt stå en kort stund.

4. Rör runt försiktigt för att förhindra att svampen skadas.

5. Mjölet drar med sig jord, smuts och andra orenligheter från svampen. När du rört runt en stund kan du plocka upp den och skölja av den.

6. Låt svampen torka en stund.

7. Klart. Nu har du en ren svamp, redo att tillagas.

Filtrera Visar alla 11 resultat
Användningsområde
Varumärken
Prisintervall

Knivshop

0