TK Knives – custom knivar från Tjeckien

Inlägg postat 17/03/2016

TK Knives på InstagramNär det gäller custom fällknivar är nog de amerikanska tillverkarna mest kända och populärast. Men det finns små tillverkare även i Europa. Det svåra är att hitta dem då de oftast är ganska okända. Jag snubblade över en ganska lite och okänd tillverkare förra året. Det är två killar, Robert Chromčák och David Michalík, som kallar sig TK Knives. De har en egen stil och tillverkar mycket fina knivar. Jag föll för deras verk och beslutade mig för att jag ville ha en av deras knivar så jag kontaktade dem och vi började bolla designidéer och när vi kommit överens om ett pris la jag omedelbart en beställning.

En fördel med att köpa en custom kniv av en relativt okänd tillverkare är att man inte behöver bevaka dem för att se när de får en plats ledig i sina bäcker. En annan fördel är att priset för en full custom är ganska (relativt sett) överkomligt.

Under tiden som vi bollade idéer fick jag reda på att de börjat samarbeta med Kizer Cutlery. De skulle tillverka två versioner av TK Knives Kyre. En Vanguard och en Bladesmith modell. Det gjorde att jag blev ännu mer sugen på en av deras customs eftersom jag visste att jag skulle få testa en Vanguard Kyre prototyp.

Veckor gick och jag blev lovad att, trots att det var ont om tid, de skulle hinna bli klara till EDC Träffen vi hade planerat här i Västerås den 7e november. Tyvärr stötte de på problem. Eller snarare så var de inte nöjda med känslan i linerlåset. Så de bad om att få börja om. Jag passade på att få igenom lite designändringar eftersom jag inte var helt nöjd med resultatet.

Efter det var det tyst länge och jag fick inte några uppdateringar. Men så för ett par veckor sedan hörde de av sig igen och sa att kniven var klar. Jag bad om en sista ändring då jag inte ville ha spårskruvar. Nu är kniven klar så när som på en stonewash på bladet. Jag kan knappt bärga mig tills den anländer.

På det hela taget kan jag absolut rekommendera att jobba fram en custom tillsammans med TK Knives.

TK Knives hemsida