“That’s not a knife. That is a knife.”

Inlägg postat 29/07/2016

Jag minns inte när jag såg filmen första gången men jag minns att det var en av de coolaste filmerna jag sett. Speciellt en scen och en replik etsade sig fast i mitt minne. Har du sett filmen vet du vad jag menar. Filmen är givetvis Crocodile Dundee och scenen är den där Mick och Sue blir överfallna av en tuff snubbe i röd jacka som drar en kniv och säger åt Mick att lämna över plånboken.

Denna scen skapade ett omedelbart habegär som har legat och gnagt i bakhuvudet sedan dess. Trots att filmen sedan länge passerat sitt bäst före datum så finns ändå begäret kvar. Precis som man ville ha en egen ljussabel första gången man såg Star Wars.

Kniven gjordes speciellt för filmen i endast två exemplar av John Bowring. Det gjordes några replikor i olika material för diverse stuntscener. Paul Hogan fick behålla ett exemplar med förbehållet att han aldrig sålde den. Så vitt det är känt har han kvar den.

Down Under Knives har tillverkat en kniv som anses vara den som är mest lik originalet. Den heter The Outback och är en riktig best. Jag har nu äntligen kommit mig för att skaffa mig en sådan och citatet gör sig påminnt och jag kan bara instämma: “that is a knife!”

Bladet är vackert polerat och i så kallad bowie form. Handtaget är i läder omslutet av fingerskydd och knapp i mässing. Slidan är av skinn och format som ryggen av en krokodil. Kniven har falsk full tang… eller… bara nästan. Sista biten är gängad för att knappen ska kunna skruvas fast. Kritik har riktats mot just detta. Jag har inte själv testat den i hårda jobb än men jag vet att Down Under Knives lämnar material och tillverkningsgaranti i fem år. Det borde betyda något. De tror på sin produkt. En sak är i alla fall säker, The Outback är mycket vacker att titta på och gör sig väldigt bra på väggen för en filmälskare som mig.

Nu tror jag att jag ska återuppliva minnen genom att titta på film och leka med min nya kniv.