Filéknivar
Filéknivar är ett måste i varje kök. Det är specialiserad kniv som främst används för att skära tunna skivor av kyckling och kalkon eller kanske fra...
-
Satake Houcho Balsabox 3 knivar
1.299 kr -
Karimatto Filékniv
479 kr -
Elk Ridge Filékniv 12.5″
199 kr -
Cuda Flex Filékniv 6”
399 kr -
Condor Angler
799 kr -
Cold Steel Urbeningskniv
299 kr -
Chroma type 301 Filékniv 19 cm Design F.A. Porsche
919 kr
Filéknivar är ett måste i varje kök. Det är specialiserad kniv som främst används för att skära tunna skivor av kyckling och kalkon eller kanske framförallt; fisk. Utformningen av kniven möjliggör exakta snitt och underlättar när du skall exempelvis ta bort skinnet från fisken utan att filén skadas.
Det mest framträdande kännetecknet hos dessa knivar är deras tunna och vassa knivblad. Det har ofta en flex vilket gör det lättare att följa köttets form. Många, men inte alla filéknivar har en spetsig spets. Det underlättar när man skall komma in mellan skinnet och köttet.
Filéknivar är kännetecknade av sitt smala, spetsiga blad, vilket gör dem idealiska för att skapa tunna skivor med precision. Har du inte en filékniv i ditt kök blir det svårt att fixa de moment som vi beskrivit ovan.
De flesta filéknivar är mellan 14 och 30 cm långa. Hur lång kniv du behöver beror på vad du vill göra. En för lång kniv gör det svårare att hantera mindre fiskar medans förhållandet givetivs är tvärt om om du skall filéa en lax.